Wat is het belang van een goede bandenspanning?

Bandenspanning

Rubber is poreus. Banden zijn daarom nooit helemaal lucht- en gasdicht: een band verliest ongeveer 0,1 bar spanning per maand. Rijd je met een onderspanning, dan zorgt dat voor een vervorming van de band en daarmee een hogere rolweerstand. Denk daarbij aan de bandenspanning van fietsbanden. Wie op zachte banden fietst, moet veel harder trappen om vooruit te komen. Door deze extra warmteontwikkeling kunnen de banden oververhit raken en is de kans op een klapband groter.

Ook leidt een te lage bandenspanning tot meer slijtage van een band. Uit de grafiek hierboven blijkt dat 30% onderspanning maar liefst 50% meer slijtage aan een band betekent. Een extra controle kan daarom geen kwaad. Vraag uw VACO-bandenspecialist om advies.

Wat is de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is afhankelijk van de bandenmaat. Meestal staat deze vermeld in de deurpost van het bestuurdersportier, de binnenkant van de tankklep of de bandenspanningstabellen bij de tankstations.

Tip: Controleer de bandenspanning van jouw banden als ze koud zijn. Heb je enige tijd gereden, dan worden de banden warm en loopt de spanning op. Controleer je banden daarom voordat je gaat rijden of laat ze eerst een kwartiertje afkoelen. Vergeet ook de reserveband niet!

Controle systemen voor bandenspanning (TPMS)

Tegenwoordig zijn er controlesystemen verkrijgbaar die jouw bandenspanning voortdurend bewaken. Dit is het zogeheten bandenspanningsmonitoringssysteem of TPMS. TPMS is los verkrijgbaar en later in te bouwen in de banden of op het ventiel van je caravan. Het systeem waarschuwt wanneer de bandenspanning onder het aanbevolen spanningsadvies komt. Zo weet je wanneer de bandenspanning te laag is en jij de banden weer op spanning moet brengen. Ga naar jouw VACO-bandenspecialist voor een vakkundig advies.

Bron: De bandenwissel weken